Alig egycentis békát fedeztek föl Indiában

Vágólapra másolva!
India legapróbb szárazföldön élő gerincesét fedezték föl biológusok. A nem egészen 10 milliméteres békafajra a Delhi Egyetem kutatói találtak rá a dél-indiai Kerala államban.
Vágólapra másolva!

A Delhi Egyetem biológusai az országban eddig soha nem látott méretű békafajra a Hindusztáni-félsziget nyugati partjai mentén észak-déli irányban húzódó Nyugati-Ghatok hegységben bukkantak rá. Leírásuk szerint az apró kétéltű a párás esőerdők mélyén, a talajon elterülő avarban, a páfrányok árnyékában él. Az új fajnak a Nyctibatrachus minimus nevet adták. Nevéhez méltóan (amely aprócska éjszakai békát jelent) az állat főként éjszaka figyelhető meg, és különösen az indiai monszunhoz kötődő párzási időszakban hallani énekét a földet borító levéltakaróból.

A kifejlett hímek is alig érik el a 10 milliméteres testhosszt (összehasonlításképp: egy magyar egyforintos átmérője 1,5 cm). Ezzel a Nyctibatrachus minimus India legkisebb szárazföldi gerincese, és alig marad el a Föld legapróbb - Kubában, az Amazonasnál és Borneón élő - békafajaitól. Indiában 2400 szárazföldi gerinces, köztük 218 békafaj él.